Langste trap van Nederland verlicht met zonne-energie

De verlichting op de Wilhelminaberg in Landgraaf is een van de eerste en grootste projecten in Nederland met openbare verlichting op zonne-energie. Er zijn 23 lichtmasten met ledlampen en pv-panelen geplaatst waarmee de langste trap van Nederland wordt verlicht.

Populaire recreatieplek

De 508 treden tellende trap wordt intensief gebruikt door recreanten. Het is een populaire plek voor hardlopers die hun conditie op de proef stellen, ook in de vrije avonduren. Van de recreanten kwam dan ook het verzoek om de trap ’s avonds te verlichten.

Waarom zonne-energie?

Gemeente Landgraaf legt op het gebied van duurzaamheid de lat hoog. De gemeente verduurzaamt alle openbare verlichting en werkt aan nieuwe aansprekende projecten. Door te kiezen voor verlichting door middel van zonne-energie gaan op de Wilhelminaberg innovatie, duurzaamheid en sportiviteit hand in hand.

Praktisch

Er zit ook een praktische kant aan de keuze voor zonne-energie. Er ligt geen bekabeling langs de trap. Om in de berg een kabel aan te leggen, is een kostbare aangelegenheid. Al vanaf 25 meter kabel die anders aangelegd moet worden, is het kostentechnisch interessant om verlichting op zonne-energie te plaatsen. Bovendien werkt de gemeente aan een groter plan met een iconisch oriëntatie- en uitzichtpunt voor de top van de Wilhelminaberg. Hiervoor zal ook een definitief verlichtingsplan komen.

Lichtplan

Het lichtplan is ontwikkeld door Ziut, expert op het gebied van openbare verlichting. Hier past de verdeling van de lichtmasten mooi bij de opbouw van de trap. De trap bestaat uit 22 delen met telkens een plateautje ertussen. Op elk plateau is een lichtmast geplaatst. Dit is voldoende voor een goede verlichting van de trappen. Daarnaast is met de maximale masthoogte rekening gehouden met de omgeving.

Doorbraak

“Ik verwacht meer straten met verlichting op zonne-energie.”

Volgens Henk Meulink van Zonnelichtmast.nl spreken we hier over een doorbraak op het gebied van openbare verlichting op zonne-energie. ‘Ik verwacht dat er meer hele straten met zonneverlichting komen, omdat de efficiency de laatste jaren enorm vooruit is gegaan. De accucapaciteit is vergroot, en de verlichtingsmodules zijn veel efficiënter geworden, geven veel warmer licht en verbruiken minder energie.’

Efficiënte verlichting

De zelfvoorzienende ledverlichting is geleverd door Zonnelichtmast.nl (toen nog handelend onder de naam Mijn Energiefabriek). Voor dit project is gekozen voor de Protos 80 van Photinus. Een efficiënt monokristallijn pv-paneel van 80 Wp levert de benodigde energie. De accu zit onderin de mast wat zorgt voor een langere levensduur en bescherming van de accu tegen vandalisme. Om die laatste reden zijn voor dit project de masten extra verlengd. De verlengde masten zorgen tegelijkertijd voor een bredere spreiding van de verlichting.

Nachtschakeling

De opstelling is voorzien van een nachtschakeling. Hiermee wordt de verlichting een aantal uren na zonsondergang automatisch uitgeschakeld. In de nacht verblijven er immers geen recreanten meer op de trap. Daarbij krijgt de nachtschakeling een zomer- en een wintertijd, waarbij de verlichting in de zomer minder uren brandt dan in de winter.